- Film

BUNOHAN to be distributed by Universal Pictures

BREAKING NEWS: 25 August 2011
FILEM BUNOHAN BAKAL DILANCARKAN DI FESTIVAL FILEM ANTARABANGSA TORONTO;  MENDAPAT UNIVERSAL PICTURES SEBAGAI PENGEDAR. 

BUNOHAN (A Malaysian Film) which is set to be screened at the 36th Toronto International Film Festival (TIFF) happening from the 8th to 18th September 2011, has secured Universal Pictures to distribute the film in UK, France, Germany, Australia and New Zealand. 

The movie features the acting talents of Faizal Hussein, Zahiril Adzim and Pekin Ibrahim. Co-stars include Bront Palarae, Nam Ron, Wan Hanafi Su, Sofi Jikan, Amerul Affendi, Hushairy Hussein and Jimmy Lor. Also featuring Tengku Azura and indie director, Ho Yuhang.

Written and directed by Dain Said, Produced by Nandita Solomon with Tim Kwok as Associate Producer.

BUNOHAN is made by Apparat Films which is owned by Dain himself and represented internationally by Easternlight Films.

Filem aksi-drama yang dinanti-nantikan, Bunohan akan ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Toronto ke-36 (TIFF) sebagai tayangan perdana di peringkat antarabangsa. Bunohan dipilih secara rasmi untuk festival ini dalam seksyen Discovery yang memaparkan filem-filem daripada pembikin-pembikin filem yang meningkat naik dari seluruh dunia.

Menurut Giovanna Fulvi, programmer kepada TIFF:
“Sekali pandang, ianya realistik dan bergaya. Bunohan adalah filem yang mempunyai kuasanya tersendiri. Arahan Said yang mantap, menjamin persembahan yang kuat daripada barisan pelakonnya, yang hampir keseluruhannya lelaki. ”

TIFF, festival yang paling berprestij di Amerika Utara akan berlangsung pada 8-18 September 2011, sementara Bunohan ialah satu-satunya filem yang mewakili Malaysia pada tahun ini.

Pembikin filem Dain Said mempunyai sebuah lagi alasan untuk berbangga bulan ini. Bunohan telah berjaya mendapat pengedaran antarabangsa bersama Universal Pictures untuk UK, Perancis, Jerman, Australia dan New Zealand.

Bila dihubungi Bangkok di mana beliau sedang menyiapkan filemnya untuk dihantar ke Toronto, Dain berkata, “Ini adalah berita gembira. Saya benar-benar tidak mengharapkan apa-apa, tetapi sekarang ianya terjadi. Apa yang boleh saya katakan? Saya berasa teruja, terutamanya untuk semua tenaga produksi dan para pelakon yang telah berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk menjayakan filem ini. ‘

Filem ini dibintangi Faizal Hussein, Zahiril Adzim dan Pekin Ibrahim, yang turut dibantu oleh Bront Palarae, Nam Ron, Wan Hanafi Su, Sofi Jikan, Amerul Affendi, Hushairy Hussein dan Jimmy Lor. Selain mereka, kami juga berbangga mempunyai model tinggi lampai Tengku Azura dan pengarah indie Ho Yuhang.

Filem ini ditulis dan diarahkan oleh Dain Said, dan diterbitkan oleh Nandita Solomon. Tim Kwok dari Entertainment Convergence pula bertindak sebagai Penerbit Bersama. Bunohan dihasilkan oleh syarikat perfileman Apparat yang dimiliki oleh Dain sendiri dan diwakili di peringkat antarabangsa oleh Easternlight Films.

Foto oleh Iskandar Ibrahim Ó Apparat 2010.

Anda juga boleh merujuk kepada:
http://tiff.net/filmsandschedules/tiff/2011/bunohan
http://twitchfilm.com/news/2011/08/tiffs-discovery-program-shines-a-light-on-25-up-and-coming-directors.php
http://www.filmbiz.asia/news/toronto-adds-masters-discoveries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *